Разрез на дяволска гъба.
Дяволската гъба.
Взех изображението на сърнелката от темата "Има ли гъбари" от сайта На риба.
Ето я отново дяволската гъба! Варира, но се познава.
От 10 годишен се занимавам, наред с други биологични организми, с изучаване на висшите гъби. Искал съм да ми намират и подаряват книги за гъбите. Родителите ми ме поощряваха да събирам и определям пред тях гъби по време на семейните излети в планината. Но не ми разрешаваха да ги ям. След като навърших 15 годишна възраст започнах и да консумирам набраните гъби. Учил съм с удоволствие и два семестъра ботаника в Агрономическия университет в Пловдив и съм взел изпита си отлично. Преподаваха ми проф. Димитър Терзийски, проф. Мария Попова и проф. Чешмеджиев. В Унгария съм брал различни гъби и съм хранил с тях 20 души почиващи поляци всекидневно в продължение на 20 дни. Познавам се с някои от продавачите на горски гъби в София, консултирал съм се с тях по различни въпроси и мненията ни винаги са съвпадали.
Притежавам 14 книги на английски, 7 на руски, 2 на финландски, 4 на български, 6 на португалски език, посветени на висшите гъби. Което не ми пречи да купувам и новоизлезли съчинения по въпроса. Купих си и книгата на Иван Бакалов за гъбите ("Как да се опазим от отровни гъби? Най-опасните двойници. Халюциногенните гъби. Ню медия груп. 2010) - прочетох я за половин час и открих много слаби места в нея. Считам я за повърхностна по няколко причини, които ще споделя с вас след малко.
Реших да проверя кой е авторът на книжката, къде е завършил и какво. Не разбрах какво е завършил. Оказа се журналист и фотограф. Работил е в няколко печатни медии, а сега е главен редактор на електронната медия "е vestnik.bg". С търсачките намерих негови публикации по най-различни въпроси. Това е душа с ренесансови амбиции - интересите му са в много и най-разнообразни направления. Не е удовлетворен от никаква власт - критикува всички управляващи. Критиките му са остри и категорични - те обхващат капитализма и комунизма, шведската социалдемокрация и североамериканския неоконсерватизъм, родното и световното производство, действията на големите корпорации в страната и действията на корпорациите извън страната, руския газ, руския военен бизнес, електроразпределителните дружества, винопроизводството, производството на бира, призводството на храни, американския начин на живот, производството на автомобили в световен мащаб, качеството на фотоапаратите и кинолентите, качествата на всички видове и сортове вино и грозде, качеството на индианските отрови за стрелички (в това последното не съм сигурен)и т.н. В тази амбициозна програма няма нищо лошо - даже ме кефи. Той на дело показва, че българският дух е неукротим и любителски - да не се чудим дето на софра ние знаем от всичко по малко.
А новото му предизвикателство е гъбното. Ни повече, ни по-малко, от това да ни спаси от отровата на гъбите-убийци. Как решава той тази задача?
1.Създава няколко емотикона, които лепва на снимките на разни гъби. (Този метод отдавна се прилага в западните издания, но там става чрез по-стилни символи). Емотиконите на Бакалов варират от озъбен череп с кости до ухилено човече с извадено езиче, облизващо лакомо остатъците от вкусната гъбка.
2.След това се започва едно масирано интервюиране на токсиколозите от "Пирогов". Какво казват токсиколозите - не яжте гъби, щото тук е лудница от отровени, когато им е сезонът. Прави са хората - понеже българинът не е добре ограмотен, знае всичко и бере като за последно, се наблюдават много отравяния. В Русия и Финландия напр.,където има много и разнообразни гъби, отравянията са много редки, защото руснаците и финландците от малки се учат на гъбобер и разпознаване на гъбите.
3.Поразравя се из английската уикипедия и стига до фундаменталния извод, че брането на сърнели, печурки и гълъбки е игра на руска рулетка. Всъщност няма нищо по-лесно от разпознаването на гълъбките, когато са добре развити. Там единственият двойник е бясната гъба. Да сбърка развита зелена гълъбка със зелена мухоморка може само напълно незапознат човек.
4.Интервюира и двама гъбари с голям стаж, продавачи на Женския пазар, единият от които му съобщава една от най-честите причини за отравянията с гъби - "берат ги преди да са се разпукали". Защото малките гъбки нямат развити организмови белези. А българинът гъбар (много често циганин) е завистлив и алчен - той не иска да остави малките гъбки да се развият, за да не ги откъсне друг гъбар.
Иван Бакалов погрешно счита, подведен от токсиколозите, че онези от отровените, които казват "ядохме сърнели", са отровени от зелена или бяла мухоморка. Токсиколозите смятат, че са отровeни от мухоморките заради фалоидните симптоми на отровата - бавнодействаща, смилаща черния дроб и накъсваща вътрешностите на човека. Да се отрови човек със зелена и бяла мехоморка е възможно като ги обърка с печурката преди да са се разтворили. При неразвити екземпляри на печурката също е възможно. Но да сбърка сърнелата със зелена и бяла мухоморка е просто невъзможно. Сърнелата израства с мощно пънче и характерна люспеста шапчица, докато малките мухоморки израстват като яйце. Остават обаче два факта - фалоидното отравяне и наличието на отровени, заявяващи "ядохме сърнела". Едната от токсиколожките казва - ние не ги слушаме - знаем, че са яли мухоморки. Имат типичното фалоидно отравяне - от името на зелените мухоморки Amanita phalloides. Отровите, с които тровят мухоморките са фалин – термолабилен токсин, който причинява хемолиза при консумация на сурови гъби и
термостабилни токсини от групата на фалоидина и на аманитина (α-аманитин, β-аманитин, γ-аманитин). Те потискат продукцията на АТФ в чернодробните клетки и по-слабо в клетките на други органи (миокард, бъбреци, главен мозък).
Нека да видим тогава с какво се тровят ялите сърнели. В един от най-пълните справочници по гъбите в Северна Европа има вид Macrolepiota, който е отровен - Мacrolepiota rhacodes, или Agaricus rhacodes Vittad. , Descr. fung. mang. Italia: 158 (1835), или Lepiota rhacodes (Vittad.) Quél. [as 'rachodes'], Mém. Soc. Émul. Montbéliard, Sér. 2 5: 70 (1872),или Lepiotophyllum rhacodes (Vittad.) Locq., Bull. mens. Soc. linn. Lyon 11: 40 (1942), или Leucocoprinus rhacodes (Vittad.) Pat., Essai Tax. Hyménomyc. (Lons-le-Saunier): 171 (1900, или Macrolepiota rhacodes (Vittad.) Singer, 1951, или Macrolepiota venenata Bon, Docums Mycol. 9(no. 35): 13 (1979, или Chlorophyllum rhacodes (това са официалните латински синоними на един вид гъба). Тя е слабо отровна, но може да причини алергии. В българската литература се нарича червенееща сърнела, но не се казва, че има отровен вариетет. Обаче във висшите базидиеви гъби от рода сърнелка Lepiota има най-малко СЕДЕМ вида СМЪРТОНОСНО ОТРОВНИ сърнелки, с които доста българи биха сбъркали сърнелата докато е млада \Macrolepiota procera\. Биха се заблудили заради най-характерния белег на сърнелата - люспестата й шапка (която отсъства при бялата и зелената мухоморка). Това са следните гъби - Lepiota cristata, Lepiota castanea,Lepiota brunneoincarnata, Lepiota helveola, Lepiota aspera, Lepiota clypeolaria, Lepiota ventriosospora. На български почти няма информация за тях, в гъбарските книги не се срещат - може би в специализираната литература на биологическите, аграрните факултети и в институтите на БАН има писано за тях. (Добавено по-късно - във форума На риба има постове на GEDAK, в които той много съвестно е изброил някои от сърнелките, както и сърнелите. Също като мен се е натъкнал на информацията за алергии и стомашни проблеми, причиняване от Мacrolepiota rhacodes ) Съветът ми е - търсете внимателно информация за тези сърнелки в интернет, използвайки латинското им име. И да не се доверявате само на статиите на английски език. Ползвам френски, португалски, руски, английски, но се опитвам да напредвам и в забравения немски и румънския. Разбира се не заради гъбите. Аз лично съм виждал в дъжделиво лято в Борисовата градина цял кръг от Lepiota ventriosospora(синоним Lepiota magnispora - Murrill Mycologia 4: 237. 1912). Видях я през оградата на Старата обсерватория. Показах я на разхождащия се с мене приятел проф. Желязко Стоянов, но никъде не съм срещал да пише за нея на български - а тя е смъртоносно отровна висша гъба с отрова, близка до фалоидните. И шапката й много наподобява онази на ядливата сърнела. Разбира се, хора чели и видели такива гъби, не биха я сбъркали със сърнелата. Та Иван Бакалов ви заблуждава, че отровните двойници на сърнелата са мухоморките - зелена и бяла. Отровните двойници на сърнелите са смъртоносно отровните сърнелки от род Lepiota. И така се обяснява историята, разказана ми от моя приятел д-р Павел Недялков за негова близка, умряла от гъбно отравяне, която до последно е казвала "сърнелки бяха - не бяха мухоморки". Затова НЕДЕЙТЕ ДА БЕРЕТЕ СЪРНЕЛИ. Макар че аз лично съм изял през живота си около един вагон панирани сърнели. (Те всъщност не са от най-хубавите гъби).
На корицата на книгата пък е поместена снимка уж на дяволската гъба Boletus satanas, но това не е дяволска гъба, а Boletus luridus - огнена манатарка. Вътре в текста е същата снимка на огнена манатарка, където е казано, че при разчупване на месото то посинява. Посинява и месото на доста ядливи гъби от Boletus, Gyroporus (напр. обожаваната от мене т. нар. синкава манатарка). Посинява и месото на някои ядливи масловки.
Изброеното дотук прави книжката повърхностна.
Но тя е й морално непълноценна. Защото от нея всички, които искат да станат наркомани, могат да научат как да зобят гъбки-халюциногенки. Успокоени са, че нямат отровни двойници. Казано е, че от червената мухоморка не може да се умре, и че някои си гризкали от нея и пр. Предложени са и дозите за надрусване с гъби. Тази част трябваше да бъде придружена (задължително)с цяла глава за вредата от наркоманиите. По морални, а не по гъбарски съображения. В добрите мотиви на Бакалов не се съмнявам - искал е да продаде повече книжки, което не е лош мотив.
Как да се опазим от такива повърхностни книги? Отговорът е само един - като трупаме знания, опит, практика. И като търсим непрестанно нова информация и я съпоставяме със старата. Няколко съвета от мен - не яжте гъби, не събирайте гъби, не приемайте гъби. Оставете тези занимания на опитните гъбари. Риск за всички има по всяко време. Един анекдот - на осъдения на смърт стар гъбар му казват да избере последно желание. И той отговаря - да се напраскам за последно с гъби, че веднъж в живота си да не ме е страх, че ще се отровя.
Благодаря за полезната информация, доц. Шопов, но все пак подвижният пръстен при сърнелата може ли да е -така да се каже -гарант за сигурност при събирането й ? От 2 години съм започнал да я събирам, но тази публикация ме плаши. Моля Ви да споделите мнение.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,подвижният пръстен може да се разкъса и да падне в основата на пънчето. Виждал съм пръстенчета, разкъсани и полепнали по висока трева от семейство житни. Принципно трябва да разгледате снимките в мрежата на смъртоносно отровните сернелки, които съм посочил. Сърнелата M. procera е много по-висока и едра гъба. С голяма чадъроподобна шапка и дебело в основата, жилаво, кухо пънче. Събирайте само големи, яснооформени екземпляри. Не се лакомейте за неразтворени екземпляри, а да не говорим за неразвити. Слизайте след гъбобер на пазарите и търсете продавачи на диворастящи гъби. Няма да Ви откажат информация.
ОтговорИзтриванеБраво доц.Шопов! Поздравявам Ви за наистина много добрата подготовка по диворастящи гъби! Само с едно от посочените от Вас неща не бих се съгласила и това е, че Мacrolepiota rhacodes е отровна сърнела!В никакъв случай!Това е т,нар почервеняваща сърнела, чието месо на плодното тяло след разрез,разчупване,нараняване силно почервенява!Иначе, има много сходни морфологични белези с тези на обикновената сърнела (Macrolepiota procera). Но със сигурност добре знаете, че тази промяна на цвета на месото (автооксидация)не е признак за отровност.Вече споменахте примера с някои манатарки,които посиняват но това не ги прави отровни,та дори и неядливи!Обикновената сърнела може да бъде сбъркана с т.нар люспеста мухоморка (Amanita vittadinii)и както вече споменахте с отровните видове от род Lepiota (Сърнелки).
ОтговорИзтриванеА що се отнася до книгата на гореспоменатият пенкилер, аз също нямам думи! Тук-таме има и верни неща, но повечето от информацията е от глупост нагоре! Чудя се само докога ще се дава право на разни невежи да издават книги за неща от които хабер понятие си нямат. Ще Ви помоля да разгледате и малко да се зачетете в още една подобна "научно"фантастична книга на друг пенкилер Симеон Лъвински, която също се предлага на пазара под заглавието "Разпознаване и събиране на гъби", за да се убедите пък там за какви измишльотини става въпрос! Абсолютно аматьорство и компилация!Възмутена съм! По скоро хората може да се изтровят от четенето на такива книжки в които повечето от информацията е лишена от всякаква достоверност! Поздрави!
Благодаря Ви за добрите думи.
ОтговорИзтриванеЗа червенеещата сърнела (почервеняваща сърнела) се казва, че е ядлива. Има обаче информации за непоносимост към гъбата, за съществуването на слобо отровен вариетет, предизвикващ алергии. В гъбарските книги у нас я посочват като ядлива. Аз съм я срещал много по-рядко от обикновената.
За Иван Бакалов - наистина има неприятни тежнения към пенкилерство, но той пък изявява гражданска позиция по важни проблеми, по които много уж сериозни медии мълчат. Например четох вчера за банковите своеволия статия, която ми направи силно впечатление. Той е журналист, който е по-скоро полезен, отколкото безполезен. В този случай обаче е небрежен.
А на Симеон Лъвински книгата не ми е попадала - ще я издиря. Бъдете здрава!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за бързия отговор, г-н доцент. Веднъж само ми се е налагало да се консултирам с професионалните гъбари на Женски пазар, но май, след прочитането на отговора Ви, ще трябва по-често да го правя.
ОтговорИзтриванеА щом четете гъбния форум от нариба.ком, ще е добре да се включвате и Вие в темата :) Спорни дни и ще чакам с нетърение евентуално продължение на тази тема.
Аз,съм се замислял много пъти за снимките в гъбарските книги,различните наименования на една и съща гъба и самонадеяността на някои хора да се упражняват на тази тема.Съвсем скоро разбрах от моя син когото от малък уча да разпознава гъбите,както мен е учил баща ми,че в компютърните игри често се упражнчва гъбарство но най често се бере и консумира червена мухоморка.Това децата едва ли осъзнават,но в живота може да бъде фатално.Винтернет често има снимки на гъби охарактеризирани от абсолутно неграмотни в тази област хора.Кто съвт бих посочил как процедирам и бера повече от 30 вида повече от 30 години.
ОтговорИзтриванеИ макар че като лекар съм видял много хора да умират от отравяния,всички те мисля че са загинали от непознаване на литературата от колкото на грешки в наличната.Виждал съм и хора за които всички гъби изглеждат еднакви.Винаги прочитам всичко възможно,после намирам гъбар които я бере дълго време и накрая се престрашавам.Така например попаднах на забрана за консумиране на лимонова гъба във франция,заштото в съотвтната година са починали няколко човека след повторна косумация с картина на рабдомиолиза което значи разпадане на напречно набраздена мускулатура.Все пак за да може ние да се наслаждаваме на незабравими вкусови усещания,през еволюцията са загинали мн. хора.
ОтговорИзтриване